Op blote voeten

Sinds begin december 2021 is het huidige “zachte” blotevoeten pad in het Koningspark verplaatst naar het natuurlijk speelgedeelte en uitgebreid met een “harde” versie. 

De oude locatie is netjes opgeknapt en ingezaaid. Dank aan Sicuro speeltoestellen uit Beek en Donk. Het is financieel mogelijk gemaakt via het Wijkbudget van de gemeente Geertruidenberg. Wij zijn hier heel blij mee.

Op een Blotevoeten pad loop je over allerlei verschillende ondergronden, zodat je met je blote voeten kunt ervaren hoe o.a. zand, water, stenen, houtsnippers of gras voelt. Het lopen op blote voeten is een leuke, spannende, niet alledaagse ervaring. Maar het is ook een terugkeer naar de basis. Met alle zintuigen de aarde ”ervaren” en waarnemen zoals jonge kinderen leren lopen op hun blote voeten. 

In onze voeten zitten botten, pezen, spieren, banden, bloedvaten en zenuwen. Deze zijn bedoeld om ons lichaam te ondersteunen, te verplaatsen en informatie te geven over de stand van ons lichaam en de omgeving waarin deze zich bevindt. Door het dragen van schoenen blijven vele voetspieren “passief”. Hierdoor worden voeten lui en zwak en ontstaan er verschillende voetklachten. 

Op blote voeten lopen 

  1.  activeert de voetspieren, pezen en banden. Ze worden sterker en veroorzaken daardoor minder blessures, in zowel de voet zelf als in het verdere lichaam; 
  2. het stimuleert de bloedcirculatie in de voet. Een goede bloedcirculatie houdt de voeten warm; 
  3.  het stimuleert de huid en de zenuwuiteinden, wat effect heeft op het zenuwstelsel en via die weg op de hersenen. Je concentratie neemt toe en het denken wordt rustiger, hierdoor ervaar je meer sensaties in en om je lichaam; 
  4. het geeft je een gevoel van vrijheid. De variatie van de ondergrond in de natuur zorgt voor veel verschillende bewegingen en sensaties in je voeten. Je ervaart een algehele ontspanning in je lichaam, je hoofd wordt leeg en je voelt na het wandelen een stroom van nieuwe energie.

Het bestuur van stichting Koningspark wenst iedereen veel speelplezier.

Stichting Koningspark gaat vanaf januari 2022 als werkgroep Koningspark door onder de vlag van Natuurfederatie Geertruidenberg.