De tuinvogel telling 2022 is in zicht. Op 28, 29 en 30 januari 2022, gaan Nederlanders over het hele land met het notitieblok in de hand vogels tellen. U heeft misschien in de voorafgaande jaren al eens meegedaan met de tuinvogel telling, of bent zelf een trouw vogelspotter. Maar voor de niet-ingewijde, een kleine introductie. 

De Nationale tuinvogel telling, is het grooste citizen science project van Nederland. Sovon vogelbescherming doet een oproep aan alle geïnteresseerde om een half uur van hun tijd te besteden aan de observatie van de vogels in mensen hun achtertuin. Dit is een zeer belangrijk middel om te meten hoe het is gesteld met de verschillende vogelsoorten in Nederland. Jaar na jaar wordt er data verzameld over heel Nederland, niet alleen een specifiek natuur gebied. De tuinen die mensen hebben gecreëerd, zijn een zeer aantrekkelijk foerageer gebied voor veel kleine tot middelgrote vogels. Waar grote vogels als overwinterende ganzen en roofvogels liever de weilanden aanhouden, trekken de kleine zangvogels als merels en roodborstjes massaal op naar de steden op zoek naar eten.

De tuinvogel telling is een zeer laagdrempelige manier om mee te doen aan de bescherming en behoud van de natuur. Iedereen kan mee doen! Een pen en papier is het gemakkelijkst, maar er zijn veel handige hulpmiddelen die Sovon en de Vogelbescherming Nederland aanbieden zoals apps voor telefoon en tablet en downloadbare tel formulieren .

Wij van Natuurfederatie Geertruidenberg hopen in de toekomst op jullie te kunnen rekenen om mee te doen aan de Nationale tuinvogel telling. Meer tips en informatie volgen later. Veel succes!