In elke groep heb je altijd een persoon die leidt door het voorbeeld te geven. Iemand die doet en niet bang is om zijn handen vuil te maken. Vandaag ontmoeten we Peter Verwaters, secretaris van de Natuur federatie en coördinator van de Natuurwerkgroep.

Hoewel hij nooit natuur of milieu had gestudeerd, spendeerde Peter veel van zijn vrije tijd in de natuur. “Het was vooral eigen interesse en zelfstudie. Vroeger wist ik de vogelsoorten niet uit elkaar te houden. Maar je begint vogels te herkennen en je wilt weten wat voor soort vogel het is, dus je zoekt het op. Zo is alles gaan rollen” zegt Peter. In 2015 las hij een advertentie van medevrijwilliger en ecoloog Dennis Maas om mee te doen aan de Uilenwerkgroep. Met de leden van de Uilenwerkgroep begonnen ze met het uitzetten van controle gebieden waar ze graag de uilensoorten wilden beschermen. 

Na dat succes verlegde Peter zijn aandacht naar eenden. Hij leerde hoe belangrijk eenden zijn voor het ecosysteem en begon met onderzoek over hoe hij de watervogels kon ondersteunen. Hij benaderde de opzichters van verschillende geschikte plaatsen zoals de Veste in Geertruidenberg en het Koningspark. Daar kwam hij in contact met Frans Peters en John Gaasbeek van het Koningspark. Nu de plaatsen er waren, moest hij materialen hebben. Peter benaderde zelf alle mogelijke sponsoren en kon zo alle benodigde materialen verzamelen. Na het succesvol plaatsen van de eendenmanden bleven Peter en Frans in contact. 

Tijdens het oeverzwaluwproject kwam het idee op tafel om een groep te vormen om natuur in de gemeente Geertruidenberg te kunnen versterken. Samen met vrijwilligers van de Uilenwerkgroep vormde Peter de frontlinie van de stichting Natuurfederatie en later de Natuurwerkgroep. 

Als ik Peter vraag naar alles wat de Natuurwerkgroep heeft gedaan antwoordt hij, “We hebben al veel mooie projecten tot stand gebracht. Soms in samenwerking met bedrijven als Sibelco of soms met  het Waterschap of de gemeente. Kleine dingen als het plaatsen van nestkasten kan een groot verschil maken voor de biodiversiteit”. 

“Wat vooral het belangrijkste blijft”, voegt hij toe, “is het afwegen van de investeringen en de effectiviteit”. Momenteel is de Natuurwerkgroep actief voor een andere zwaluwsoort, de huiszwaluw. Tegenover de Aardappelhut in Raamsdonk toonde dhr. Oomen na benadering interesse en er zal in 2022 een gloednieuw huiszwaluwproject worden gerealiseerd.

Met nieuwe projecten op de horizon vraag ik Peter hoe hij de toekomst ziet van zowel de Natuurfederatie, als de Natuurwerkgroep. “We zouden graag in willen zetten op meer groene zones. Meer inheemse struiken en bomen die de biodiversiteit versterken”. Daar moeten wel de middelen en de ruimte voor worden gevonden. Hoewel de ambities van Peter en per extensie de Natuurwerkgroep groot zijn, zijn ze vaak gebonden aan regel-en wetgeving van verschillende partijen. “We hebben de afgelopen jaren daarom ons best gedaan om onze stempel te drukken op de omgevingsvisie. Als de omgevingsvisie vaste vormen aanneemt, kunnen wij daarop reageren met voorstellen en advies”. Ten slotte zegt Peter “We zijn als stichting nog maar pas begonnen en bestaan nog maar 4 jaar”. We willen graag mensen met kennis aantrekken en meer steun en draagvlak krijgen bij zowel Gemeente, Waterschap als de particuliere grondbezitter. Zodat we onze natuur samen kunnen beschermen en versterken”.