Oeverzwaluwen verhuizen

De oeverzwaluw wand bij Sibelco is een van de grootste projecten van de Natuurfederatie Geertruidenberg. En na vijf succesvolle jaren is dit jaar een milde tegenvaller.Na een succesvolle groei in bezetting van de oeverzwaluw wand in 2021, zien de voorlopige cijfers van 2022 er slecht uit. De vooruitgang word nauw in de gaten gehouden door o.a. Cees Schuller en Peter Verwaters. Cees Schuller bracht ook onder de aandacht dat vanwege de droogte, het ingezaaide bloemenmengsel nog geen resultaat had geleverd en er maar weinig insecten te zien waren rondom de wand.

Peter Verwaters had gesuggereerd om nep gaten te maken, om zo de illusie te wekken dat er bezetting was, omdat oeverzwaluwen graag nestelen in groepjes.

Na verder onderzoek zagen de mannen dat er bij v.d Pluijm in de zandbergen een kleine twintig nesten zaten. Na overleg met het bedrijf werd er een afzetting geplaatst om de zwaluwen alle tijd te gunnen om rustig te kunnen broeden.

De vrijwilligers zullen de vooruitgang nauw in de gaten houden. De plaatsing van de oeverzwaluw wand was om de nesten weg te leiden van de zanddepots van de omliggende bedrijven. Dit om zo de veiligheid van de nesten te waarborgen en ervoor te zorgen dat de bedrijven verder hun gang konden gaan zonder de natuur te verstoren. De conclusies zullen moeten wachten tot nadat deze lichting is uitgevlogen. Voor nu willen we de vogels hun rust en hun ruimte gunnen om deze kuikens succesvol op te voeden.