Tijdens de winter wanneer de natuur slaapt, is het de ideale tijd om voorbereidingen te treffen voor de lente. De terugkeer en broedperiode van vogels is voor vele een welkome verandering in de hedendaagse sleur, en iets om naar uit te kijken. En misschien wilt u er nog niet over nadenken, maar wanneer een zekere beruchte eikenprocessierups weer tevoorschijn komt, kunnen deze dieren ons helpen.
Om onder andere de vogels een handje te helpen, ging ik op dinsdag 12 januari op stap met de werkgroep van Natuurfederatie Geertruidenberg. Het gebied betreft een klein stukje bos op de hoek van de Zalmweg en de Maasdijk. Vandaag gingen we twee takkenrillen plaatsen en verschillende vogelhuisjes en vleermuiskasten op hangen. Gelukkig was het droog, en de grond was nog vochtig, ideaal om met de gatenboor de gaten in de grond te maken voor de palen. De palen, huisjes en later de takken waren behulpzaam aangeboden door de Gemeente Geertruidenberg, dus we hadden alleen een boormachine, schroeven en een beetje elleboog vet nodig.
“Het plaatsen van de takken-rillen is goed voor de grondbewoners” legt Peter Verwaters uit, “De insecten en knaagdieren kruipen tussen de takken en kunnen zich goed verstoppen”. Twee ladingen wilgentenen later en er was al een mooie hoop ontstaan. Henny Bisschop kwam aanrijden met de ladder en de vogelkasten. De vleermuis kasten had hij zelfs aangepast op advies van Peter. Hij had er groeven in gefreesd zodat de dieren er beter in kunnen klimmen. “Voor het plaatsen van de kasten moet je rekening houden met een paar dingen. Voor vogels is het belangrijk om het huisje richting het oosten te plaatsen, zodat de vogels niet in de zon en regen zitten. Maar voor vleermuis kasten is het juist beter om ze op het zuiden te hangen”. Zowel vleermuizen en vogels als de koolmees en pimpelmees zijn verzot op insecten en rupsen die voor ons storend kunnen zijn. Een koolmees met een nestje, brengt soms wel 30 rupsen op een dag naar de hongerige snavels van haar kroost. Het gebruik van natuurlijke vijanden als bestrijdingsmiddel heeft zeker een streepje voor op het gebruik van gifstoffen en andere chemische bestrijdingsmiddelen. Hoewel het gebruik van gifstoffen vaak makkelijk en voordeliger lijkt, kan het onherroepelijk schade aanbrengen aan de omgeving. Gif trekt in de grond, in het grondwater, het komt in de sloot terecht, het komt terecht op planten en dieren waar het helemaal niet thuis hoort en verzwakt of dood hen zelfs. Insecten populaties nemen al jaren drastisch af door het grootverbruik van commerciële bedrijven en (lokale) overheden. Dieren- en plantensoorten verdwijnen stilletjes van het toneel en de natuur wordt er steeds leger en zwakker van.
Met de ladder over de schouder kijkt Cees Schuller met een frons naar de lege flessen en zwerfafval dat in de berm ligt terwijl we naar de volgende boom lopen. Cees en andere vrijwilligers staan vaak langs de weg, gewapend met vuilniszak en prikstok om al het zwerfafval op te ruimen. “We hadden laatst weer 6 zakken vol” zegt hij en kijkt nog een keer op en neer. Later de dag zouden vrijwilligers nog langs de Maasdijk en de rotonde lopen, en hebben weer 7 vuilniszakken vol geprikt.
De Natuurfederatie zet zich al meer als 3 jaar in om de lokale biodiversiteit te versterken en de schaarse natuur binnen onze gemeente aan te vullen met dit soort verbeteringen. Het lijkt misschien een kleine handeling; maar een paar kasten langs de weg, wat voegt dit nu toe? Maar veel kleine projecten maken samen een groot geheel, gericht op grotere resultaten. En zo kunnen we stukje bij beetje onze natuur versterken. Voelt u zich geïnspireerd om ook aan de slag te gaan in uw eigen tuin of omgeving? Op de website van de Vogelbescherming, staat allerlei nuttige informatie over het plaatsen van nestkasten. En voor de echte creatievelingen, handige bouwtips voor het maken van een simpel maar verantwoord vogelhuisje.