Huiszwaluwtil in Raamsdonk

De Natuurfederatie heeft na een oeverzwaluwproject dit jaar een nieuw project voor 2019, het plaatsen van een huiszwaluwtil in Raamsdonk. 2018 was voor de oeverzwaluwwand succesvol. We hebben 63 koppels geteld die een nestgat gemaakt hebben in de oeverzwaluwwand en vele jonge oeverzwaluwen zijn uitgevlogen. De voorbereidingen om de oeverzwaluwwand gereed te maken voor het broedseizoen 2019 zijn ondertussen volop gaande.

Het nieuwe project van de Natuurfederatie is het plaatsen van een huiszwaluwtil en het hangen van kunstnesten aan woningen in het karakteristieke Raamsdonk waar vele historische boerderijen staan. Al vele jaren hebben de huiszwaluwen een nestplekje in dit gebied. Door het verdwijnen van de boerenactiviteit en leefgebied zijn er echter al vele zwaluwen verdwenen. Gelukkig zijn er nog 3 woningen waar de huiszwaluw in 2018 een nest hadden.

Wij als Natuurfederatie Geertruidenberg vinden dat elke stadsvogel thuishoort tussen de mensen. Zo ook de huiszwaluw, boerenzwaluw en gierzwaluw welke ’s zomers binnen de gemeente elk jaar weer probeert zijn jongen groot te brengen. De vogelbescherming Nederland had 2018 uitgeroepen als “Jaar van de huiszwaluw”.

De Natuurfederatie Geertruidenberg heeft naar aanleiding hiervan zich ingezet om de huiszwaluw te beschermen en heeft met het plan voor een huiszwaluwtil, steun gekregen van Brabants Landschap, Vogelbescherming Nederland en de gemeente Geertruidenberg.

Samen met deskundige ondersteuning  hopen we dat deze huiszwaluwtil succesvol wordt om zo de huiszwaluwkolonie in Raamsdonk te vergroten. De huiszwaluwtil wordt in het voorjaar 2019 geplaatst achter op het landgoed van de Kaasdonk en Bed & Breakfast “De Bergensehof” aan de Lange Broekstraat 2a/b in Raamsdonk. De huiszwaluwtil zal  gereed zijn voor de eerste huiszwaluwen weer terug komen uit Afrika, waar ze overwinteren.

De bewoners en boerenbedrijven van Raamsdonk kunnen ook de huiszwaluw en boerenzwaluw ondersteunen door zich aan te melden voor een of meerdere “gratis” kunstnesten. Op deze manier kunnen we de huiszwaluw en boerenzwaluw behouden op deze bijzondere plek. Stuur een berichtje naar: secretaris@natuurfederatie.nl

De Natuurfederatie Geertruidenberg wil zich naast projecten, de komende jaren meer en meer inzetten om de biodiversiteit en de diverse ecosystemen te verbeteren. Wij kunnen dit niet alleen, maar streven samen met de gemeente, burgers, bedrijven, landbouwsector en andere partijen naar een robuust buitengebied, vergroening van de bebouwde omgeving en energietransitie maatregelen. Wil je op de hoogte blijven van het werk van de natuurfederatie? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.