Een update over het Koningspark

Mijn naam is Els van Seeters. Ik woon in Raamsdonksveer en ben sinds jaren lid van Stichting Koningspark, die per 1-1-2022 getransformeerd is naar werkgroep Koningspark als onderdeel van de Stichting Natuurfederatie Geertruidenberg.

Mijn liefde voor (lokale) flora en fauna en mijn maatschappelijke betrokkenheid, maakte dat ik ‘ja’ zei op de vraag van Frans Peters om aan te sluiten bij de Stichting Koningspark. Sinds kort sluit ik ook aan bij het bestuur van de Natuurfederatie als vertegenwoordiger van de werkgroep Koningspark. In plaats van met hoogtepunten te beginnen, wil ik beginnen met de ‘dagdagelijkse waarde’ van het Koningspark. Dit groene hart in de gemeente Geertruidenberg biedt in onze druk bebouwde omgeving ruimte voor mens & dier. De jarenlange inzet van Stichting Koningspark werpt zijn vruchten af. De biodiversiteit van het park verbetert en een toenemend aantal inwoners gebruikt haar voor ontspanning, ontmoeting en recreatie.

Tijdens de coronaperiode werden de mogelijkheden in het Koningspark in de spreekwoordelijke schijnwerpers gezet: spelende kinderen, sportende burgers, picknick-uitjes op het grasveld. Het Koningspark bewijst haar waarde waarmee ze hopelijk haar toekomst veiligstelt. Voor het bevorderen natuureducatie, sport/bewegen en genieten in het groen, heeft Stichting (werkgroep) Koningspark in de afgelopen jaren meegewerkt aan en/of gerealiseerd:

• De digitale adaptieve educatie-route: de biodiversiteit in het park leren kennen m.b.v. iPads (uitleen via VVV Geertruidenberg)
• Sport en beweging d.m.v. te activeren QR-codes: de in het park aangebrachte paaltjes voorzien van QR-code, geven de mogelijkheid gratis te kunnen sporten met een vorm van begeleiding.
• Muzikale- en creatieve expositie door lokale verenigingen en amateur musici, in een groene laagdrempelige omgeving. Het meest recent was het Muziekevenement in het Koningspark op 10 juli j.l.
• Om de dorst van spelende, sportende en genietende burgers in het park te lessen, is er een watertappunt van Brabant Water aangelegd.

De werkgroep Koningspark gaat onverminderd door met het monitoren van de groei en bloei in het park en we koppelen dit terug naar de gemeente. We organiseren ook 2 of 3 keer per jaar werkdagen in het park, waarbij we aan de slag gaan met een groep vrijwilligers om het park winter- of zomerklaar te maken.